Et tæppe af belægningstegl

Annonce – Dato 30 mar 2021

Da landskabsarkitekterne skulle vælge belægning til Tøyen Torv i Oslo, var de ikke i tvivl: Belægningstegl var det bedst egnede materiale til at afspejle mangfoldigheden i den multikulturelle bydel.

Tøyen Torv i Oslo

Tøyen er en af de tættest befolkede bydele i Oslo, lige øst for centrum. Boligbyggeriet fra 1960’erne og 1970’erne indrammer torvet med relativt ensartede murstensfacader - men ensartet, det er langt fra, hvad man kan sige om de mennesker, der bor der. Tøyen huser mennesker fra hele verden, både Asien, Afrika, Amerika, Østeuropa og Norge. Og midt i det hele ligger torvet.

Mangfoldighed med belægningstegl

Hvordan skulle man skabe et mødested, som afspejler dette mix af mennesker? Projektet skulle afspejle mangfoldigheden ved hjælp af belægningsteglet. Bymiljøforvaltningen i Oslo ville opgradere Tøyen Torv og hovedindgangene til torvet med en sammenhængende belægning samt lys, planter og møbler. Det ”tøyenske” skulle altså afspejles i belægningen. Resultatet blev Tøyentæpperne med tre forskellige mønstre, baseret på en tæppekultur fra hele verden. I fugleperspektiv ser torvet ud som et gigantisk stuegulv, med et flot tæppe midt på.

Mangfoldighed med belægningstegl

De tre teglgulvtæpper er lavet af belægningstegl i seks forskellige farvenuancer. Derudover er der brugt to andre tegltyper i området, bestående af i alt otte forskellige slags belægningstegl.

Tegl passer perfekt til byrummet

Der var mange grunde til, at teglsten var førstevalg: ”En af dem var, at der allerede var meget tegl i Tøyen. En anden var, at underlagets konstruktion gjorde, at vi skulle bruge et produkt, som var ret fleksibelt. Vi kunne ikke opbygge ret meget på grund af garagekonstruktionen nedenunder. Vi måtte finde et super fleksibelt produkt. Tegl er praktisk til at lave funktionelle løsninger med, som er tilpasset stedet”, fortæller Bente Nesheim, landskabsarkitekt hos Grindaker AS.

Varieret udvalg af belægningstegl

Det nye torv er blevet et fantastisk eksempel på en kreativ brug af belægningstegl. I alt er der brugt otte typer belægningstegl, og der er brugt forskellige læggeteknikker for at skabe mønstrene. ”Vi har undersøgt mange forskellige belægningstegl, men fandt ud af, at Egernsund Wienerberger havde mange variationer i deres produktsortiment. Og mange farver belægningstegl i samme størrelse. Det passede perfekt, fordi vi havde brug for mange forskellige typer i opbygningen af tæppet. Og vi måtte fx tage hensyn til forskellige typer af varmekabler”, fortæller Bente Nesheim.

Udfordrende opgave

Det var en kompleks opgave at gennemføre projektet. ”Det var udfordrende. Både det tekniske, muligheden for at gennemføre det og det arkitektoniske udtryk. Man skal være tro mod sit koncept og stå fast, og vi fik vi det igennem. Den løsning, arkitekterne ønskede, er den, som ligger på Tøyen Torg i dag”, siger Bente Nesheim.

Belægningstegl - et fantastisk produkt

For os landskabsarkitekter er det ikke almindeligt at boltre sig så meget i farver. Jeg synes, tegl er et fantastisk produkt! Jeg har prøvet at få lagt tegl på flere af de pladser, som vi har lavet”, fortæller Bente Nesheim. En overgang troede hun, at produktet har været dømt lidt ude. Det tror hun skyldes et ufortjent dårligt ry: ”Ofte har der desværre ikke været brugt en god nok kvalitet. Derfor har tegl fået et lidt dårligt ry. Men jeg har i flere år prøvet at få brugt mere tegl i vores projekter, og nu synes jeg, tegl har fået en renæssance. Der bygges mere i tegl nu”, smiler hun. Og det er landskabsarkitekten meget tilfreds med.

Et varmere udtryk med belægningstegl

Tegl giver ganske meget til oplevelsen af uderummet. Tegl giver et varmere udtryk og er en fin kontrast til asfaltveje, beton og hårde grå overflader i bybilledet. Og der er så mange flere valgmuligheder med belægningstegl”, siger hun og fortsætter: ”Tegl ældes også smukt. Jeg synes, nogle materialer efterhånden får et lidt beskidt udseende. Men tegl bliver bare flottere og flottere med tiden. Tegl bliver næsten finere, når det bliver slidt”, slutter Bente Nesheim.

Et varmere udtryk med belægningstegl

Se Egernsund Wienerbergers store sortiment i belægningstegl her

Yderligere information: Egernsund.com, tlf. 7444 2540

Mere om produktet Belægningsklinker

Belægningsklinker

Et bredt udvalg i belægningsklinker i mange flotte farver

Fløde
Gammel Odense med/uden kul

Gammel Odense med/uden kul

Gul med mørkere nuancer

Læs mere

Kanel

Kanel

Rødbrun med mørkere nuancer

Læs mere

Rust

Rust

Rødbrun med spil

Læs mere

Fyr

Fyr

Gråbrun med mørkere nuancer

Læs mere

Jordnød

Jordnød

Gråbrun med spil

Læs mere

Bretagne

Bretagne

Sortbrun med blankt spil

Læs mere

Download brochurer

Download brochurer

Hent brochurer her

Læs mere

Drift og vedligehold af belægningsklinker

Drift og vedligehold af belægningsklinker

Belægningsklinker fra Wienerberger er produceret i henhold til EN 1344

Læs mere

Læggevejledning til belægningsklinker

Læggevejledning til belægningsklinker

Der er visse forarbejder, der må gøres, for at sikre et godt resultat

Læs mere

Teknisk information om belægningsklinker

Referenceprojekter fra Egernsund Wienerberger

Erhvervsakademiet Lillebælt - Opførelse af campus

Erhvervsakademiet Lillebælt - Opførelse af campus

Nybygning | Odense C | 250 Mio.Kr

Nybygning af universitet i Odense Kommune . Selve byggeriet er påbegyndt okto...

Krøyers Plads - opførelse af boliger

Krøyers Plads - opførelse af boliger

Nybygning | København K | 190 Mio.Kr

Nybygning af boligblokke i København med 67 lejligheder på 7 etager . Selve b...

Skibbroen

Skibbroen

Nybygning | København | 264 Mio.kr

Nybygning af boligblokke svarende til 2 bygninger i København med 184 lejligh...

Køge Kyst - Havblik

Køge Kyst - Havblik

Nybygning | Køge | 80 Mio.Kr

Nybygning af boligblokke i Køge med 66 lejligheder . Selve byggeriet er påbeg...