Circle House baner vejen for cirkulært byggeri

Annonce – Dato 25 jan 2018

Indstøbningsdele til betonelementerne

Circle House baner vejen for cirkulært byggeri

Circle House baner vejen for cirkulært byggeri

Peikko deltager med indstøbningsdele til betonelementerne

Circle House projektet i Lisbjerg ved Aarhus er verdens første almene boligbyggeri, der er bygget efter cirkulære principper. Det betyder bl.a. at byggeriet kan skilles ad igen, og målsætningen er at 90% af de brugte materialer kan genanvendes næsten uden at tabe værdi.
Helt konkret kommer byggeriet til at bestå af 60 boliger, der ventes at stå færdige i 2020, og skal fungere som en demonstrationsmodel for, hvordan miljømæssig bæredygtighed og økonomisk gevinst kan gå hånd i hånd.

Byggeriet skitseres af Fællestegnestuen, som er et samarbejde mellem 3XN Arkitekter, Lendager Group og Vandkunsten. Projektet samler over 30 forskellige virksomheder på tværs af hele byggeriets værdikæde. Målet er et cirkulært fyrtårnsbyggeri, der udbydes og opføres på markedsvilkår og hvis principper kan bruges i alle skalaer af byggeriet.

Peikko er partner i Circle House

En af partnerne er Peikko Danmark, som er leverandør af indstøbningsdele til betonelementerne, og de er et oplagt valg med deres boltede samlinger, når det handler om design for adskillelse. Peikko er gået med i projektet, fordi de tror på, at cirkulær økonomi er fremtiden, og samtidig er det en unik mulighed for dem at udvikle nye løsninger og nye produkter til det cirkulære byggeri.

Boltede samlinger og design for adskillelse

I stedet for den traditionelle samlemetode med sammenstøbning af betonelementerne anvendes Peikkos boltede samlinger i Circle House projektet, således at elementerne boltes sammen og derefter udstøbes med kalkmørtel - som kan spules ud af beslaget igen og derefter skilles ad, så betonelementerne kan genbruges i et andet byggeri.

Søjlesko, bjælkesko og vægsko fra Peikko giver en simpel mekanisk samling af henholdsvis betonelementsøjler, -bjælker og -vægge, som gør det muligt at skille dem ad igen.

Fremtiden

Hos Peikko starter produktudviklingen med udgangspunkt i kundens eller markedets behov. Peikko har fokus på cirkulær økonomi og på at udvikle fremtidens samlingsforbindelser til betonelementbyggeriet, hvor elementerne i videst muligt omfang kan genbruges og ikke nedbrydes. Filosofien er, at det skal være enkelt og sikkert både at montere, demontere og gen-montere betonelementer.

Se mere om Circle House her.

Hør Jonas Høg, direktør for Peikko Danmark A/S.

Hør andre aktører fortælle her.

Læs mere på www.peikko.dk