Aluflam leverer stilfulde branddøre og vinduer på Statens Museum for Kunst

Annonce – Dato 23 Feb 2021

Uvurderlige kunstskatte kan hurtigt blive fortid, hvis de bliver flammernes bytte. Overalt på Statens Museum for Kunst er der derfor høje krav til brandsikkerhed - selv i det nye auditorium er der investeret i brandsikre aluminiumvinduer og -døre, der er udviklet og leveret af Aluflam. Profilerne er produceret på Aluflams egen fabrik, der udvides med yderligere 8000 m2 i 2021, indeholdende en ny Ekstrudering Linie og et nyt fuldautomatisk maleranlæg.

I mange år har Statens Museum for Kunst haft ønsket om at få et auditorium. En bevilling på ni millioner kroner fra AP Møller Fonden har bidraget til at gøre drømmen til virkelighed, og Slots- og Kulturstyrelsen har derfor kunnet igangsætte indretningen af et auditorium, hvor der er plads til både interne og eksterne arrangementer.

Specifikke krav fra arkitekter

Christian Brygger, der er projektleder hos P. Winther Jespersen A/S, gik på jagt efter leverandører og løsninger, der kunne leve op til de mange krav, som bygherren og arkitekterne fra Bertelsen og Scheving havde til projektet.

  • Fra bygherrens og arkitekternes side var der et ønske om nogle helt specifikke profiler - et profilsystem som var meget smalt og let, således at helheden i rummet ikke bliver for bombastisk i den ikoniske bygning. Det viste sig at matche et profil, som Aluflam allerede havde i deres sortiment. Arkitekterne tog derfor selv fat i specialisterne hos Aluflam A/S i opstartsfasen, da profilsystemet AF120 med sin blot 30mm synlig ramme lever med op til de sikkerhedsmæssige krav og designmæssige løsninger, der blev stillet i forbindelse med opgaven på Statens Museum for Kunst, siger Christian Brygger.

12 meter fra gulv til loft

Ved auditoriet er der 12 meter fra gulv til loft. Derfor krævede det en speciel kran, da de højst placerede AF120 glaspartier skulle installeres i det helt unikke auditorium.

  • Udfordringen ved denne sag var især højden og den begrænsede plads i rummet. Det er aldrig nemt at håndtere 3 meter høje glas på meget lidt plads. Det har krævet meget koordinering og detaljeret planlægning.

Brandsikre glaspartier og døre i træ

Selvom dørene skulle leve op til designmæssige og æstetiske standarder, var der også specifikke brandkrav, der skulle efterleves. Det resulterede i en træpladedør i brandklasse EI60 monteret i AF120 og EW60 glaspartier med et dB krav på 44.

  • De specifikke brandkrav, der var til glas og døre samt dørtypernes udformning, er noget, der skulle efterleves i det færdige produkt. Samtidig var der krav til døre med synlige åretegninger i træ, hvilket jo i sagens natur er noget af en udfordring.
  • De fleste underleverandører bød ind med glatte døre, men Aluflam formodede at finde den rigtige løsning og det rigtig design. Så sammen fandt vi en løsning, der både tilfredsstillede bygherre og arkitekter.

 

Brandsikre glaspartier og døre i træSpecifikke krav fra arkitekter

I mange år har Statens Museum for Kunst haft ønsket om at få et auditorium. En bevilling på ni millioner kroner fra AP Møller Fonden har bidraget til at gøre drømmen til virkelighed, og Slots- og Kulturstyrelsen har derfor kunnet igangsætte indretningen af et auditorium, hvor der er plads til både interne og eksterne arrangementer. Selvom dørene skulle leve op til designmæssige standarder, var der også specifikke brandkrav, der skulle efterleves. Det resulterede i en træpladedør i brandklasse EI60 monteret i AF120.