Vejen til det gode kabelsystem

Dato: 12 sep 2019

Som så mange andre industrier er markedet for IT kabelsystemer i Danmark også udsat for stor konkurrence. Efter 20 ”rolige år” med mindre forskydninger i markedsandele blandt en god håndfuld seriøse brands har markedet totalt ændret karakter, hvilket stiller meget store krav til installationsvirksomheder, når de skal vælge hvilket kabelsystem, de skal installere for deres kunde.

Lan-Com A/S er specialist i netværkskabling og tilbyder ultimative kvalitetsløsninger

Hvad kendetegner et godt kabelsystem?

De tre vigtigste parametre i et kabelsystem er Insertion Loss/IL (dæmpningen i kablet), NEXT (støj mellem parrene), og ikke mindst ACR (Attenuation to Cross talk Ratio, eller dæmpning minus NEXT). Men for at sikre en generel optimering af de tre nævnte – og fuldstændig afgørende – områder, duer det ikke at gå på kompromis i produktionsfasen. Det vil sige, at produkterne kun lige overholder standarden. Det kan gøres ved at spare på kobber i kablerne eller fx mindre guldbelægning på RJ45 Jacks. Selvom det ofte handler om pris for indkøberne og fortjeneste for producenterne har det vist sig, at det meget ofte er en markant dyrere løsning ikke at holde fokus på kvalitet. Ved afsluttet installation skal kabelsystemet testes op imod den gældende standard. Hvis man har valgt et ”grænseprodukt”, vil nogle af linkene fejle.

Hvad der er sparet, er slet ikke tjent

Kobber er den dyreste del af datakablets pris. Nogle producenter har valgt at producere Kat. kabler med mindre kobber. Herved sparer man på kostprisen, og kan sælge varen til en mere fordelagtig pris. Men bliver kabelsystemet ringere? Svaret er Ja. Ser vi på de konnektorer (RJ45 Jacks), der indgår i et IT kabelsystem, er der endnu mere forskel. Der er kun få producenter på verdensplan, der kan producere en god RJ45 kvalitets Jack i kategori 6a. Her bliver der også sparet på materialerne. Ifølge standarden skal der mindst være 50 μm guld på pindene, men det er langt fra tilfældet på de billige systemer.

Vejen til det gode kabelsystemdatakabling og kabelsystemer

3 dB gør en verden til forskel

Hvad sker der hvis man køber et billigt og dårligt kabelsystem? Et godt kabelsystem har typisk en gennemsnitlig NEXT værdi, der er 6 dB bedre end standarden (Margin). Nogle værdier vil ligge oppe på omkring 9 dB og enkelte vil ligge nede på omkring 3 dB. Det er der ikke noget problem i. Et dårligt kabelsystem har typisk en NEXT værdi på 3 dB bedre end standarden (margin), men nogle kabler vil ligge på 0 dB margin og fejle. Udbedring af fejl kan ske ved omterminering af RJ45 Jacks eller trækning af nye kabler. Sidstnævnte er som regel en katastrofe. 3 dB kan lyde af lidt, men det er det faktisk ikke. 3 dB forskel betyder en halvering eller en fordobling af signalstyrken. Så et kabelsystem, der er 3 dB bedre på NEXT, har dobbelt så stort signal. Et kabelsystem, der er 3 dB bedre på NEXT og 3 dB bedre på dæmpning (IL) er 4 gange bedre (2 x 2 = 4).

Kan man sikre sig for at få leveret et godt kabelsystem?

Man skal stille krav til sin leverandør og kræve den nødvendige dokumentation for at skille fårene fra bukkene. Alle vitale komponenter der indgår i et kabelsystem (kabel, RJ45 Jack samt Patch kabler) skal være ”Component Compliant”. Det vil sige, at hver komponent skal overholde den enkelte standard, fx kategori 6a. Det er langt fra tilfældet i dag. Man skal sikre sig, at det fremgår af producentens datablade. Dernæst kan man udbede dig et certifikat fra et uafhængigt testlaboratorium. Det er den bedste og eneste garanti for, at komponenterne er ”Component Compliant”.

Firmaprofil

Lan-Com A/S er en specialistvirksomhed, som udelukkende beskæftiger sig med datakabling og har leveret kabelsystemer til danske el-installatører gennem de sidste 27 år. Lan-Com A/S har udviklet sit eget OEM kabelsystem ved navn GIGA-LAN. Komponenterne er produceret på fabrikker rundt omkring i verden. Lan-Com`s direktør Flemming Seerup har gennem de seneste 8 år besøgt utallige producenter til denne industri. Lan-Com A/S har derved tilegnet sig en stor viden om producenter og deres måde at handle på.

Mere om produktet KABLING

KABLING

GIGA-LAN data kabling

Datakabler

Datakabler

Se udvalget her

Læs mere

RJ45 JACKS

RJ45 JACKS

Se udvalget her

Læs mere

PATCH PANELER

PATCH PANELER

Flere forskellige modeller

Læs mere

RJ45 PLUGS & TYLLER
LSA

LSA

Se alle LSA udgaver

Læs mere

SPLITTERE og MELLEMLED

SPLITTERE og MELLEMLED

Splittere og mellemled

Læs mere

TILBEHØR, LABELS og SOFTWARE

TILBEHØR, LABELS og SOFTWARE

Tilbehør med mere fra Lan-Com

Læs mere

VELCRO

VELCRO

VELCRO bånd

Læs mere

VÆRKTØJ

VÆRKTØJ

Værktøj fra Lan-Com

Læs mere

Katalog - GIGA-LAN Kabelsystem

Katalog - GIGA-LAN Kabelsystem

Hvilket Kabelsystem bør jeg vælge?

Læs mere

FÅ NYHEDER OM BYGGEMATERIALER OG
PRODUKTER - DIREKTE I INDBAKKEN

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår