Trappeeksperten – trapper i hårdt træ

Annonce – Dato 9 Apr 2024

Man kan lave trapper i al slags træ!Man kan lave trapper i al slags træ!

Men selvom træ er det foretrukne materiale blandt mange til større eller mindre bygningskonstruktioner, skal man være omhyggelig med valg af træsort til netop trapper.

Levetid

Træ, og især blødt træ, er behageligt at gå på. Træ bruges i stor stil ved renovering og opbygning af vores hjem. Bløde træsorter er billigere og det er derfor nærliggende også at lave trapper i blødt træ, men det giver nogle udfordringer i holdbarheden, hvilket er noget en ekspert på området, som Trappeeksperten, ofte erfarer. Den svagere og mindre slidstærke træsort har ikke den samme levetid som en trappe fremstillet i 100 % hårdttræ.

I modsætning til gulve og terrasser har trapper nogle ganske andre kraftfordelinger når man går på dem. Det kræver gennemtænkte konstruktioner.

Standard træsort: Bøg

Af den grund har vi som standard valgt at levere trapper i hårdt træ, og bøg er derfor vores standard træsort, men vi leverer generelt trapper i mange forskellige hårde træsorter, også til de hvidmalede trappeelementer anvendes hårdt træ. Det bevirker, at trappen er stærk og holder sig pæn i meget lang tid. Hårdt træ “arbejder” ikke så meget som blødt træ. Knastgennemtrængninger ses heller ikke ved brug af bøgetræ på de hvidmalede vanger.

Andre træsorter

Trin og håndlister kan laves i følgende træsorter: Bøg, douglas, ask, eg, mahogni, merbau, jatoba, valnød, birk, wengé og fyr, og andre træsorter kan fremskaffes efter ønske.

Vangerne, der bærer trappen, er lavet i bøg. Ligeledes er stolper og balustre sædvanligvis også lavet i bøg for at gøre trappen stærk og give den en god holdbarhed.

Trappeeksperten leverer også trætrapper, der ikke har vanger. Det er de såkaldt svævende trapper. Konstruktionen af disse trapper baserer sig på alternative løsninger for at bevare stabilitet.

Det hårde træ til trætrapper

Hårdt træ, der tilhører gruppen af løvtræer, indeholder fra naturens side mere olie og andre stoffer, der gør træet mere modstandsdygtigt over for angreb fra råd og svamp, hvilket betyder, at en trætrappe i hårdt træ er mindre vedligeholdelseskrævende.

Bagsiden af medaljen er, at hårdt træ som bøg og eg ofte er dyrere end de blødere nåletræsvarianter som f.eks. fyr, gran, el og lærk. Det skyldes, at de fleste hårdttræssorter er længere tid om at vokse til samt naturligt står med større afstand fra hinanden, og det afspejles i prisen. Hertil kommer, at hårdt træ er tungere end blødt træ pga. den højere trætæthed og for netop bøgs vedkommende mere overfølsom overfor fugt. Af sidste årsag vælger vi derfor rent faktisk fyr.

Trætrappens opbygning

Ved trætrappens opbygning hos Trappeeksperten udføres vanger som standard i 45 mm massivt bøg. Ligeledes laves trin som standard i 45 mm massivt træ ud fra den ønskede træsort. Stødtrin, der forbinder trinene med hinanden og derved lukker trappen, fremstilles i 18 mm hvidmalet MDF, men kan også laves i de forskellige ønskede træsorter. De mange forskellige typer håndlister er mellem 45-55 mm i bredden alt efter hvilken type, der vælges. Gelænderhøjden på trappen er normalt 95 cm.

Trappeeksperten ser frem til din eventuelle henvendelse, hvis du skulle have spørgsmål eller ønsker rådgivning om trapper.

Yderligere information: www.trappeeksperten.dk, tlf. 50 37 37 40.