Tækkespån er ”in” til husets tag og facade

Annonce – Dato 2 sep 2021

WICO TIMBER tilbyder tækkespån i de længst varige træsorter.

Wico Timber, tækkespånWico Timber, tag og facade

Naturkløvet spån:

1. Europæisk Lærk: Spånet er spejlkløvet med økse/kniv. Årringene står lodret på spånet, som bevirker, at træet er meget formstabilt og ikke angribes af svampe eller råd. En vedligeholdelsesfri tækkespån, som blot skal patinere grå med tiden. Til tag anvender man et 40 cm langt spån i 10-12 mm tykkelse. Spånets bredde varierer fra 60-160 mm. Ved en 3-lags tækning holdes en lægteafstand på 12,5 cm. Til facade er en 2-lags tækning tilstrækkelig med en 18 cm lægteafstand. Estimeret levetid uden behandling: 60 år+.

2. Alaska Ceder: (yellow cedar) Spånet er spejlkløvet med økse/kniv. Årringene står lodret på spånet, som bevirker, at træet er meget formstabilt og ikke angribes af svampe eller råd. En vedligeholdelsesfri tækkespån, som blot skal patinere grå med tiden. Til tag anvender man et 45 cm langt spån i 15-17 mm tykkelse. Spånets bredde varierer fra 80-200 mm. Ved en 3-lags tækning holdes en lægteafstand på 14 cm. Til facade anvendes et 30 cm langt spån og her er en 2-lags tækning tilstrækkelig med 20 cm lægteafstand. Den gule ceder vokser i Canada. Den er meget hårdere og har en højere varighedsklasse end sin mere
kendte fætter Red western cedar fra USA. Estimeret levetid uden behandling: 100 år+.

Kileskåret spån:

1. Europæisk Eg: Spånet er diagonalskåret på en båndsav og kileformet. Kileskåret Eg bør til taghældninger under 40° efterbehandles med tjæreolie efter lægning og løbende hvert 3-4 år eller forpatineres med jernvitriol for at øge tagets levetid. Til tag anvender man et 50 cm langt spån i 4-16 mm tykkelse. Spånets bredde er 100 mm som standard, men kan også bestilles i 3 bredder. Ved en 3-lags tækning holdes en lægteafstand på 16 cm. Til facade anvendes et 50 cm langs spån og her er en 2-lags tækning tilstrækkelig med en lægteafstand på 22 cm. Estimeret levetid uden behandling: 40 år+.

Wico Timber, tagspåner2. Robinie: Spånet er diagonalskåret på en båndsav og er kileformet. Kileskåret Robinie indeholder nogle særlige giftige enzymer, som forhindrer at naturen kan nedbryde træet. Robinietræ kan ikke rådne og anses derfor for den mest velegnede træsort til kileskåret tækkespån. Til tag anvender man et 50 cm langt spån i 4-20 mm tykkelse. Spånet fås som standard i 3 bredder på hhv. 75-100-125 mm. Ved en 3-lags tækning holdes en lægteafstand på 16 cm. Til facade anvendes et 50 cm langs spån, og her er en 2-lags tækning tilstrækkelig med en lægteafstand på 22 cm. Estimeret levetid uden behandling: 100 år+.

Wico Timber, spånet lærk3. Lærk: Spånet er diagonalskåret på en båndsav og kileformet. Kileskåret Lærk har en lavere varighedsklasse end Eg og Robinie. Til taghældninger under 40° bør spånet vakuumimprægneres, hvis levetiden skal øges til minimum 50 år. Til lodrette facader er en vakuumimprægnering ikke nødvendig. Til tag anvender man et 50 cm langt spån i 4-16 mm tykkelse. Spånets bredde er 100 mm som standard, men kan også bestilles i 3 bredder. Ved en 3-lags tækning holdes en lægteafstand på 16 cm. Til facade anvendes et 50 cm langt spån, og her er en 2-lags tækning tilstrækkelig med en lægteafstand på 22 cm. Estimeret levetid uden behandling: 20 år+.

Øvrige træsorter – kun egnet til facade:

Naturkløvet gran
Kileskåret asp

Øvrige træsorter - kun egnet til dekoration:

Kileskåret avnbøg
Kileskåret fyr

Læs mere om Wico Timber's træspån her, tlf. 2465 4095.