Renoveringsmetoder til faldstammer underlægges ensartede tests

Dato: 11 okt 2018

Slut med at bygherrer og rådgivere famler i blinde når en boligforening, andelsforening, ejerforening og ejere af etageejendomme skal vælge mellem de tilgængelige metoder, der findes på markedet for faldstammerenovering. Nu skal det være muligt at sikre sig, at renoveringsmetoden har en kvalitet, der kan sammenlignes med en traditionel udskiftning. Det er der i dag kun få leverandører og metoder, der lever op til.

Teknologisk Institut har på opfordring fra branchen udarbejdet en anvisning, der bl.a. beskriver de krav og prøvninger, der bør kræves som dokumentation for renoveringssystemernes kvalitet.

- Når en bygherre skal vælge mellem en traditionel udskiftning eller en renoveringsmetode, skal det være muligt at sikre sig, at renoveringsmetoden har en kvalitet, der kan måle sig med en traditionel udskiftning, siger Flemming Springborg, seniorspecialist og civilingeniør hos Teknologisk Institut.

Etageejendomme over hele landet står foran store renoveringer af nedslidte faldstammesystemer. Renovering af faldstammer er derfor et marked i hastig vækst. Men bygherrer og rådgivere famler ofte i blinde, når de skal vælge leverandør og renoveringsmetode på et marked, hvor der er arbejdes med begreber som strømpeforing, coating og relining.

Teknologisk Institut har derfor beskrevet en række tests, der som minimum skal foretages af de enkelte produkter, for at en bygherre har et kan være sikker på, at der købes et produkt med en ordentlig kvalitet og en levetid, der modsvarer investeringen.

 

 

Certificeringsordning kunne være næste skridt

Faldstammeanvisningen er udarbejdet på opfordring fra entreprenører, der arbejder med renovering af faldstammer, hvor aktørerne er enige om, at der skal være mere gennemsigtighed, når bygherrer skal vælge metoder og leverandører til renovering af nedslidte faldstammer. Det er frivilligt om leverandørerne vil lade deres metoder teste.

Hos entreprenørfirmaet Per Aarsleff, der er markedsledende inden for strømpeforing af faldstammesystemer, håber man på at branchen bakker op, og at der på et tidspunkt kommer en certificeringsordning, som man kender det fra kloakledningerne i jorden.

- Vi ser meget gerne, at de forskellige metoder til renovering af faldstammer, underlægges de samme ensartede tests som Teknologisk Institut har beskrevet. Det vil give rådgivere og bygherrer en mulighed for at træffe beslutninger på et oplyst grundlag, når der skal vælges produkt og metode i forbindelse med udbud af projekter. Med ensartede tests kan man nemmere sammenholde de enkelte produkters egenskaber og kvalitet, og se det i forhold til de kravspecifikationer som stilles til et nyt faldstammesystem, siger salgsleder Henrik Kjær fra Aarsleff Rørteknik.

Bygherrer savner gennemsigtighed

Hos Ikast Andelsboligforening, der administrerer cirka 800 lejemål fordelt på 19 afdelinger, ser ejendomsinspektør Erik Nielsen renoveringsmetoderne som særdeles effektive og med langt mindre gener for beboerne end ved udskiftning. Samtidig er der massive besparelser, fordi der ikke længere skal postes store beløb i reetablering af køkkener og badeværelser, nedbrydning af gulve, genhusning af beboere mm.

Men på grund af manglende standarder, som gør at han kan sammenlige forskellige produkter, holder han sig tæt til strømpeforingsmetoden, som via simulerede tests hos Teknologisk Institut har påvist en levetid på op til 100 år

 - Der er brug for ens standarder, både for mig som bygherre, men i høj grad også for rådgivere, så de kan rådgive deres kunder på et troværdigt grundlag. Vi skal have sikkerhed for, at vi køber et produkt, der har de egenskaber og den kvalitet, som sikrer den lovede levetid, siger Erik Nielsen.

Yderligere oplysninger: Flemming Springborg, Henrik Kjær og Erik Nielsen

Mere om produktet Institution

Institution

Erfaring med fornyelse af ledningssystemer i offentlige og private institutioner

Strømpeforing

Strømpeforing

Effektiv renovering uden gener

Læs mere

Fornyelsesplan

Fornyelsesplan

En sikker investering i fremtiden

Læs mere

Kloakrenovering

Kloakrenovering

Effektivt og ressourcebesparende

Læs mere

Faldstammerenovering

Faldstammerenovering

Nemt og omkostningseffektivt

Læs mere

Ventilationskanaler og aftrækskanaler
Tv-inspektion

Tv-inspektion

Tv-inspektion udført af et medlem af DTVK-ordningen

Læs mere

Strømpeforing

Strømpeforing

Se videoen her

Læs mere

Unik teknologi forbedrer miljøregnskabet

Referenceprojekter fra Per Aarsleff A/S

Søndervangen Afd. 24

Søndervangen Afd. 24

Anlægsarbejde | Aarhus | 93 Mio.Kr

Anlægsarbejde af boligblokke i Aarhus med 144 lejligheder på 3 etager . Selve...

Langkærparken i Aarhus

Langkærparken i Aarhus

Udv.renovering | Aarhus | 471 Mio.kr

Udv.renovering af energi optimering/renove i Aarhus med 862 lejligheder på 3 ...

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår