Ny metode til effektiv legionellabekæmpelse

Dato: 9 Aug 2018

Nu er det muligt at sikre sig mod de frygtede legionellabakterier på en simpel og energieffektiv måde. Det sker ved hjælp af et elektrolysebaseret vandrensningsanlæg, hvor vand tilsættes salt. Sclerosehospitalet i Haslev har netop taget deres anlæg i brug.

Det er enkelt at installere Bac terminator Safe i et ventileret rum, hvor driftsfolk kan aflæse fejldisplayet jævnligt og påfylde salt, når der er behov. Indkøringen foregår uden gener for brugerne.

Et elektrolyse-baseret vandrensningsanlæg

Med BacTerminator Safe teknologien bliver livet lettere og mere sikkert for hospitaler, svømme- og idrætshaller og boligforeninger. Til gengæld bliver livet svært for legionella bakterier. Krüger Aquacare har introduceret et elektrolyse-baseret vandrensningsanlæg, der lever op til sundhedsmyndighedernes høje kvalitetskrav. Anlægget renser med såkaldt ECA-vand, der dannes ved elektrolyse og tilsætning af salt i ganske almindeligt drikkevand. Systemet kan tilsluttes alle varmtvandsanlæg og kræver blot strøm, vand og salt. Når saltet spaltes i elektrolyseprocessen, opstår der klor og brint. Klor bekæmper legionella. ”BacTerminator Safe, der også kaldes et saltspaltningsanlæg, forener sikkerhed mod legionella-vækst med god driftsøkonomi og enkel og sikker betjening”, siger Charlotte Hammenshøj, der er salgsingeniør i Krüger Aquacare.

Et problem i vækst

Der er flere tilfælde af legionella-smittede end tidligere. Derfor handler det ifølge Charlotte Hammenshøj om at være på forkant med legionella, så der ikke opstår problemer i varmtvandsrørsystemet. Danskerne bruger mindre varmt vand end tidligere, fordi de ønsker at spare vand og energi. Ulempen er at det skaber biofilm, som legionella bakterierne lever i. ”Så når vi skruer ned for temperaturerne, samtidig med at vi bruger mindre vand, så kan det gå galt. Lavere temperatur og mindre forbrug giver gode vækstbetingelser, særligt i gamle rør. Med saltspaltning kan man både rense og holde en relativt lav temperatur”, siger Charlotte Hammenshøj.

Hospital på forkant

På sclerosehospitalet i Haslev har man ikke haft problemer med legionella, men man vil gerne være på forkant med udviklingen. ”En del af vores patienter er svækkede og meget udsatte. Nogle af dem har fået stamcellebehandling med et immunforsvar i bund, og vi skal være 100 pct. sikre på, at vores installationer ikke kan blive skyld i, at patienter smittes”, siger Mogens Larsen, der er serviceleder på sclerosehospitalet.

Hospitalets saltspaltningsanlæg har foreløbig kørt i få måneder, og i opstarten har man i samarbejde med Krügers konsulent indstillet anlægget og doseret salttilførslen, så man opnår den mængde klor, der præcist er behov for. Alle varmecentraler er forskellige, og saltspaltningsanlægget skal justeres til de forhold, det er opsat under. ”Det er meget tilfredsstillende, at vi nu kan føle os rimeligt sikre på, at vi ikke får problemer med legionella. Vi har relativt lange leveringsstrenge og har bad på alle værelser, hvor vi jo skal kunne levere varmt vand til alle, også selv om alle bader samtidig. Sikkerheden skal være i top”, siger Mogens Larsen, og fortsætter: ”Energibesparelse er ikke et parameter for os i forhold til denne investering, men det er selvfølgelig rart, at vi også vil spare energi”, siger Mogens Larsen.

Resulterende energibesparelser

”Netop energibesparelser er et parameter hos en del kunder, der investerer i anlægget”, oplyser Charlotte Hammenshøj. ”Ofte samarbejder kunden med det lokale fjernvarmeselskab, der forsyner bygningerne med varme, og det er fokus på at reducere vandtemperaturen, sådan at returtemperaturen bliver lavere. Man kan sætte temperaturen ned, når man har valgt vores vandrensningsanlæg, men det er vigtigt at understrege, at sikringen mod legionella skal være grunden til investeringen. Energibesparelser må ikke være mere end en sidegevinst her, for det er i sidste ende menneskeliv, der kan være på spil”, siger Charlotte Hammenshøj.

Adept Water Technologies er teknologiudvikleren

BacTerminator Safe teknologien er udviklet af AdeptWaterTeknologies og baserer sig på en effektiv elektrolysecelle, som det danske firma Adept Water Technologies har udviklet. Det giver et lavt forbrug af el og salt i fremstillingen af ECA-vandet, der holder varmtvandsanlæggene bakteriefrie.

Se mere på www.aquacare.dk eller ring på tlf. 3969 0222.

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår