Nordens største DSV-logistikhub vil nedbryde NOx-partikler og give renere luft

Annonce – Dato 26 mar 2020

Den første af i alt fire projekterede bygninger har fået lagt tag med det nye og miljøvenlige NOXOUT-tagpap. En særlig mineralsk belægning er med til at nedbryde NOx-partikler, som udledes fra lastbiltrafikken til og fra området.

det nye og miljøvenlige NOXOUT-tagpap fra phønix tag materialer

Nu har den første af i alt fire projekterede lagerbygninger, som tilsammen skal udgøre det over 150.000 m2 store lagerkompleks i Hedeland, fået lagt tag med det miljøvenlige tagpap NOXOUT.

Lagerbygningen med det nyanlagte 40.000 m2 store tag vil fra nytår nedbryde 421.120 gram sundhedsskadelige NOx-partikler om året. Dette estimat svarer til NOx-udledningen fra en Euronorm 6 lastbil med en last på 8-13 tons, der kører 18 gange rundt om jorden. Dette betyder faktisk, at den nye lagerbygning er NOx-neutral på adressen. Forudsat at alle NOx-partikler, der udledes fra lastbiltrafikken til og fra området, lander på det 40.000 m2 store tag og bliver nedbrudt.

Selve nedbrydningen af de sundhedsskadelige NOX’er sker ved, at en speciel belægning af titandioxid på tagskiferen fungerer som en katalysator, når partiklerne lægger sig på tagpappet. Med hjælp fra sollys nedbryder belægningen de skadelige NOx-partikler til nitrat, som efterfølgende skylles af taget i regnvejr og optages og omsættes problemfrit som næring af planteliv i området.

Executive Vice President i DSV Panalpina Group Property Brian Winther Almind siger om det nye og mere miljøvenlige tag: ”Det her nye tag er et symbol på en bevægelse i opførelsen af nye DSV-bygninger. På trods af det massive fokus på klimaet og CO2-reduktion, må vi ikke glemme miljøet og den sundhedsskadelige luftforurening. Klima og miljø skal gå hånd i hånd, når vi tænker i nye løsninger. Med NOXOUT går vi ind og tager aktivt ansvar for miljøet og medvirker til at nedbringe luftforureningen fra lastbiltrafikken til og fra området”.

Beklædes alle fire projekterede bygninger som planlagt med NOXOUT-tagpap, vil de i alt 150.000 m2 tag nedbryde 1.579.200 gram NOx-partikler hvert eneste år. Dette svarer til NOx-udledningen fra ovenstående lastbil, der nu kører hele 70 gange rundt om jorden.

Se video om NOXOUT tagpap på vores Youtube-kanal

Renere luft de næste 50 år

Med den nye tagløsning vil det 150.000 m2 store projekterede byggeri, der bliver DSV’s største logistikhub i Norden, aktivt nedbryde sundhedsskadelige NOx-partikler årtier frem. Susanne Højholt, der er udviklingschef i Nordic Waterproofing, som står bag Phønix Tag Materialers produkter, siger om NOXOUT-løsningen: ”NOXOUT-tagpappen nedbryder NOx-partikler de næste 50 år, som er tagets anslåede levetid i test. Fordi mineralet er bundet til skiferen, bliver belægningen af titandioxid ikke brugt eller udvasket med tiden. Det eneste der sådan set kan nedsætte tagets evne til at nedbryde de farlige NOx-partikler, er manglende sollys eller nedfaldne blade og andet, som forhindrer partiklerne i at ramme den mineralske belægning”.

Når taget efter årtier er udtjent og skal skiftes, skal tagpappet ifølge Susanne Højholt behandles på samme måde som alt andet tagpap. Ifølge Miljøstyrelsen er titandioxid ikke et farligt stof. Stoffet bruges i mange forskellige sammenhænge til at fremstille hvid ”farve” og indgår i flere af dagligdagens produkter som UV-filter i solcreme og farvestof i kosmetik og produkter som bolcher og tyggegummi.

En sidegevinst ved tagets hvide overflade er den varmedæmpende funktion hen over sommeren, fordi NOXOUT reflekterer solens varme bedre end et sort tag. Dermed får bygningen et lavere energiforbrug i de solrige og varme sommermåneder. Entreprenør på byggeprojektet er DS Flexhal.

Fakta og udregning

Ifølge Phønix Tag Materialer nedbryder 1.000 m2 NOXOUT-tag 10.528 gram NOx per. år

Anvendes ITD’S miljøberegner fås 0,56 gram NOx per kilometer ved:

  • Køretøjstype: 40 tons eksportvogntog
  • Motornorm – årgang: Euro 6, 2014
  • Kørselsart: eksport/import
  • Lasttype: 8-13 ton
  • Brændstofforbrug: default

http://itd.dk/vaerktoej/miljoe/beregner/

NOx per kilometer 0,56 gram. Omkreds rundt om jorden ved ækvator: 40.075 km

NOx per kilometer 0,56 gram. Omkreds rundt om jorden ved ækvator: 40.075 km

Mere om produktet Tagpap

Tagpap

Moderne tagpap et ganske andet produkt end tidligere.

Overpap

Overpap

PTM BituFlex som øverste lag tagpap

Læs mere

NOXOUT miljøvenlig overmembran

NOXOUT miljøvenlig overmembran

Reducerer mængden af NOx-partikler I luften

Læs mere

Underpap

Underpap

PTM DuraFlex som underste lag tagpap

Læs mere

Rodhæmmende tagpap

Rodhæmmende tagpap

Øverste lag i flerlagsløsninger til f.eks græstørvstage

Læs mere

Tagshingles

Tagshingles

En elegant tagløsning til nybyggeri og renovering.

Læs mere

DGNB-CERTIFICERET BYGGERI

DGNB-CERTIFICERET BYGGERI

Phønix Tag Materialer bidrager til certificeringen af bæredygtige bygninger

Læs mere

Tagpap guide
Tagpap inspiration
Undertage
TagSealer
NOXOUT
Bim objekter

Bim objekter

Se BIM objekter her

Læs mere

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår