Navergruppen afliver 5 myter om grønne tage

Annonce – Dato 2 okt 2020

De mange fordele ved grønne tage er blevet almindeligt kendte, og derfor har Københavns kommune valgt grønne tage som omdrejningspunkt i sin klimatilpasningsplan, der skal sikre en bæredygtig og fremtidssikret by.

 Navergruppen afliver 5 myter om grønne tage, solceller

Med alle disse fordele kan det være svært at forstå, hvorfor mange bygherrer stadig fravælger denne løsning frem for tagpap eller andre mere udbredte tagformer. Begrundelsen er ofte, at gamle sejlivede myter stopper folk fra at vælge grønne tage, hvor man ellers kunne have fået stort udbytte eller skabt enorme besparelser – netop ved at lægge et grønt tag.

Hos Navergruppen ser vi det som ærgerligt, at disse bekymringer skal afholde folk fra at udnytte alle de fordele, der er ved grønne tage.

Derfor er vi nu klar til at aflive de 5 mest almindelige myter:

Grønne tage kan ikke lægges på skrå tage?

Den første og mest almindelige misforståelse er, at man ikke kan implementere grønne tage på en flade med stejl hældning. Selvom dette er tilfældet for de fleste former for grønne tage, kan vores grønne tørvetag godt lægges på stejle tagflader. Hvis dit tag har en hældning på mere end 30 grader, kræves der blot en aflastningsramme – så kan du installere det som normalt. Nittedals patenterede løsninger sørger for, at taget ikke skrider, synker sammen eller blæser af. Dette giver også nye og unikke arkitektoniske muligheder for bygninger med grønne tage.

Grønne tage kræver meget vedligeholdelse?

Vedligeholdelsen er en generel bekymring, når man overvejer et grønt tag. Tanken om at skulle passe taget som en almindelig have giver mange mennesker forbehold omkring at vælge et grønt tag frem for et almindeligt. Ved brug af vores løsning fås et frodigt tag, der ligner en smuk vedligeholdt have, men kun stiller sparsomme krav til vedligeholdelse. Kun få ting skal huskes, når man har et grønt tag: Om efteråret skal taget slås 15-20 cm, og 1 år efter pålægning skal der gødes. Derefter kan der gødes efter behov, og ved langvarig tørke må man huske at vande taget. Følger man disse få tips, kan vi garantere et frodigt grønt tag, der leverer enormt mange fordele.

Grønne tage kan ikke bruges sammen med solceller?

I modsætning til, hvad mange tror, så kan solceller godt benyttes oven på grønne tage. Faktisk øges solcellernes effektiviteten, når de implementeres på grønne tage. Grunden er, at solceller ikke må blive for varme: De fungerer bedst ved 25⁰C og producerer 10%-25% mindre strøm, hvis temperaturen overstiger dette. Et almindeligt tag har nemt ved at modtage varme og kan derfor nå op på ekstremt høje temperaturer om sommeren. Derfor er det svært at holde solcellerne kølige, når de installeres på taget - og konsekvensen er et mindsket udbytte. Grønne tage holder omgivelserne omkring solcellerne kølige, og sørger dermed for, at de giver et højere udbytte. På en ekstremt varm sommerdag, hvor et sort tag kan nå temperaturer helt op til 90⁰C, vil vores grønne tag holde sig omkring 30⁰C, og dermed er solcellerne tættere på deres optimale temperatur.

Grønne tage er besværlige og tager lang tid at implementere?

Det er en almindelig misforståelse, at et grønt tag er besværligt at implementere. I virkeligheden er det så enkelt, at en almindelig person kan lægge et grønt tag alene. Samtidig går det hurtigt: Navergruppen og Nittedals grønne tag kommer i netposer, der bare skal lægges side om side på taget. Derefter skal taget gennemvandes, og et par uger efter er det grønne tag fuldt etableret. Det er muligt for en person at lægge 20 m² tag i timen, og derfor kan de fleste tage laves på en dag.

Grønne tage kan ikke betale sig - de er dyrere end almindelige tage?

Når et grønt tag bruges som et alternativ til almindelige vandopsamlingsmetoder, kan man potentielt opnå besparelser på flere 100.000 kr. Dertil kommer yderligere besparelser fra lyddæmpning, isolering og ekstra beskyttelse, som det grønne tag også tilføjer til konstruktionen. Et grønt tag bidrager også med andre fordele, der er svære at prissætte: Branding af firmaer og visuel appel fra grønne tage har vist sig at øge bygningers omsættelighed. Selvom det er svært at værdisætte disse fordele, har talrige undersøgelser vist, at grønne tag giver positivt afkast til bygherrer. Derfor er det altid en god investering at overveje, om et grønt tag fra Navergruppen passer til dit næste byggeprojekt.

Grønne tage, bæredygtige bygninger, Navergruppengrønne tage

Firmaprofil

Naver Gruppen A/S er nu blevet danske eksperter inden for implementering af denne tagtype - og kan imødekomme ethvert behov eller spørgsmål om grøn tagbelægning på nye projekter. Naver Gruppen A/S er med til at stå forrest, når det handler om at være bedre udrustet til at fremtidssikre nye byggeprojekter - og opfordrer alle, der vil være med til at skabe en bæredygtig fremtid, til også at vælge grønt.

Læs mere her

 

BUILDING GREEN TOGETHER 2020 - Få gratis viden om fremtidens arkitektur og bæredygtigt byggeri
– tilmeld dig her!

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår