MarselisborgCentret investerer i miljø- og klima

Dato: 21 jan 2020

Det tidligere Marselisborg Hospital i Aarhus, der i dag hedder Marselisborg Centret og er center for rehabilitering, forskning og udvikling, er i fuld gang med en større klima- og miljøindsats, der bl.a. omfatter LAR-løsninger og fornyelse af de gamle kloakledninger. Bl.a. skal fornyelsesplaner for kloakledningerne forhindre udsivning af spildevand, samt forhindre, at der ikke længere opstår gentagne, akutte skader.

Marselisborg Centret investerer i miljø- og klima, kloak, Per Aarsleff

Med et kloaknet, hvor de første ledninger stammer helt tilbage fra 1913 og som har været gennemsyret af skrappe kemikalier i hospitalstiden, samtidig med, at bygningerne har ændret funktion over tiden, er en af de højeste prioriteter hos Marselisborg Centret, at der er overblik over ledningsnettets tilstand med 100 procent opdaterede tegninger.

”Vi har haft løbende nedbrud af de gamle betonrør over tiden, og de her akutte nedbrud koster dyrt. Samtidig er dimensioneringen jo tilpasset et helt anderledes og langt stærkere behov, så når ledningerne brød sammen, var det ubehageligt, fordi alt stoppede til og det var svært at finde de sunde rør,” forklarer områdechef hos Marselisborg Centret Jan Sau Johansen.

Det er entreprenøren Per Aarsleff A/S, der med udgangspunkt i TV-inspektion udarbejder fornyelsesplanene for Marselisborg Centret. Marselisborg Centret består af 17 enkeltstående bygninger, hvoraf de første er opført i 1913.

Gennem de senere år har Aarsleff udarbejdet fornyelsesplaner over kloaknettet, hvor de på baggrund af TV-inspektioner udført efter standarderne udstukket af Dansk TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning, udarbejdet tilstandsvurderinger og efterfølgende delt kloakledningerne op i et skadesindeks.

Det giver Marselisborg Centret et overblik over, hvilke ledninger, der skal renoveres her og nu og hvilke ledninger, der godt kan vente nogle år
 ”Det giver os jo sikkerhed for en optimal drift og sikrer samtidig, at vi ikke lige pludselig står med sammenfaldne kloakker. Samtidig er der jo også hele miljøaspektet, hvor vi sikrer, at der ikke løbende siver spildevand ud i jorden,” siger Jan Sau Johansen.

Økonomisk og miljømæssig gevinst Investeringen kan også rent økonomisk betale sig, fordi det ifølge projektleder hos Aarsleff Rørteknik, Line Bressum, ikke koster meget at få udarbejdet tilstandsvurderinger i forhold til, at der sker brud eller andre alvorlige skader på rørene.

- Det er jo helt afgørende, at kloaknettet ikke bryder sammen eller kommer i så dårlig stand, at det ikke længere er muligt at forny via strømpeforinger og man derfor er nødsaget til at grave op og lægge helt nye ledninger. Derfor giver fornyelsesplaner en økonomisk gevinst over tid, siger hun.

Læs resten af artiklen her

Referenceprojekter fra Per Aarsleff A/S

Søndervangen Afd. 24

Søndervangen Afd. 24

Anlægsarbejde | Aarhus | 93 Mio.Kr

Anlægsarbejde af boligblokke i Aarhus med 144 lejligheder på 3 etager . Selve...

Langkærparken i Aarhus

Langkærparken i Aarhus

Udv.renovering | Aarhus | 471 Mio.kr

Udv.renovering af energi optimering/renove i Aarhus med 862 lejligheder på 3 ...

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår