Korrosionsklasser og overfladebehandling mod korrosion

Annonce – Dato 24 jan 2023

Stål er uundværligt i byggebranchen. Materialet kan bruges på næsten alle områder, kan leveres i næsten enhver form og er nemt at håndtere på byggepladsen. Hvis det ikke var for rust.

Afhængigt af miljøpåvirkningerne bliver det faktisk stabile stål skørt og er i sidste ende ikke længere så robust, som bygherren gerne vil have det. Fordi korrosion gnaver gennem materialet med tiden og slider partikel for partikel væk – indtil stålbjælken giver efter.

Hvornår dette sker afhænger af materialets årlige massetab: Hvor mange gram stål pr. kvadratmeter nedbrydes på et år?

Selvfølgelig er der ikke noget generelt svar på dette spørgsmål. For afhængigt af hvor stålkomponenten er installeret, varierer niveauet af miljøforurening. I DS/EN ISO 12944-2:2017 er kravene til forskellige stålkonstruktionsmiljøer derfor strengt opdelt i kategorier.

bc techninc

6 kategorier

I henhold til DS/EN ISO 12944-2:2017 findes 6 forskellige kategorier for stålkomponenter. De er sorteret i stigende rækkefølge efter miljøets aggressivitet:

C1 (ubetydelig spænding):

Miljøer i denne korrosionskategori er de bedste for stålkomponenter. Næsten intet materiale fjernes af rust. De findes især i opvarmede indendørs områder uden særlig kondens, for eksempel i kontorbygninger eller butikker.

C2 (lav forurening):

Miljøer i denne kategori udgør stadig en lille udfordring. Udendørs omfatter dette miljøer med klar, lidt forurenet luft; indendørs, omfatter dette ikke-airkonditionerede rum med øget kondens, såsom sportshaller.

C3 (moderat eksponering):

Hvis en stålkomponent installeres i et miljø af denne kategori, er den udsat for en moderat risiko for rust - luften er fugtig eller forurenet. Udendørs eksisterer disse forhold for eksempel i industriområder, indendørs for eksempel i vaskerier.

C4 (tung belastning):

Stålkomponenter i disse miljøer udsættes for tunge belastninger såsom salt eller kemikalier. Det er tilfældet udendørs for eksempel nær kysten, indendørs for eksempel i produktionsområder, der arbejder med kemikalier.

C5-I (very heavy duty - industriel):

Denne kategori vedrører stålkomponenter i industrielle miljøer. De skal modstå høje belastninger. Udendørs komponenter er udsat for høje niveauer af fugt og forurening, såsom i udsugningsluftområdet på industrianlæg. Indendørs komponenter skal modstå konstant kondens og aggressiv luft, som det er tilfældet i umiddelbar nærhed af kemikalier.

C5-M (meget tung belastning - havpåvirkninger):

Denne kategori vedrører primært offshoreområdet, fx med vindmøller. Komponenterne udsættes for et fugtigt og saltholdigt miljø.

Beskyttelse af stålkomponenterne mod korrosion sker ved overbehandling.

En god overbehandling er afgørende for at stålkomponenter i hver af korrosionsklasse kan udføre deres opgaver pålideligt og i lang tid. Det beskytter komponenterne, og i den lagtykkelse, den skal have hertil.

Se dataskema her

BC Technic leverer bl.a. spånskruer i C4 korrosionsklasse samt bolte, der kan klare mere end 1440 h i salttågetest.

Har du specielle krav, så kontakt os: bctechnic.dk/kontakt/, tlf. 6915 6816.