Kniplinger på Tønder Museum

Dato: 23 mar 2010

Museum Sønderjylland, Kulturhistorie Tønder eller i daglig tale Tønder Museum har længe haft et ønske om at inddrage det store loft over Museets tekstil- og kniplingesamling og samtidig få mulighed for at indrette loftet til magasin, undervisning og forskning.

Drøses Hus Tønder Museum Sønderjylland, Kulturhistorie Tønder eller i daglig tale Tønder Museum har længe haft et ønske om at inddrage det store loft over Museets tekstil- og kniplingesamling og samtidig få mulighed for at indrette loftet til magasin, undervisning og forskning.

Tekstil- og kniplingesamlingen har til huse i Drøses Hus i centrum af købstaden Tønder. Huset er et fredet gavlhus fra baroktiden i 3 etager, hvor tagetagen rækker over næsten 2 etager med skråvægge til kip.

Museets ledelse tilvejebragte i marts 2009 midler til at igangsætte en gennemgribende istandsættelse af loftet og til udvikling af møbler og inventar.

Arkitekt Steffen Søndergaard har i samarbejde med Kulturarvstyrelsen stået for udformningen af projektet til loftet og dets trappeføring og arkitekt Gorm Lindum har haft ansvar for udvikling af møbler og inventar tillige med projektering af belysning og klimastyring.
Fra Museets side blev der stillet 5 ønsker til opfyldelse af de fremtidige funktioner:

Magasin for 4000 kniplinger og tekstiler

Mobile arbejdspladser i forbindelse med magasinerne

Undervisning af 12 personer

2 arbejdspladser for forskningsarbejde

Opbevaring af arbejdsredskaber m.v.

Magasin området er udviklet i samarbejde med Porsa System, der har leveret aluminiumsystemer, der er opbygget i moduler således, at de mange tekstiler og kniplinger kan opbevares i specielle papkasser i et overskueligt system. Modulerne er beklædt med paneler i massiv lindetræ og er monteret med døre på fronterne også i massiv lindetræ. Til undervisning er der udviklet og produceret et hesteskoformet bord til 12 personer. Bordet er koblet sammen som gavlborde af fire dele til én enhed.Til bordet er udviklet en arbejdsstol med sæde og ryg i massiv lindetræ på justerbart understel med hjul.

Endvidere er der leveret opbevaringsmøbler, arbejdsborde og reoler alt sammen fremstillet i massiv lindetræ.

Alle møbler og al inventar er produceret og leveret af Møbel- og Inventarsnedkeriet P. Svensson ApS i Slangerup.

Da der er begrænset dagslys i rummet har Luceplan i samarbejde med arkitekt Gorm Lindum stået for belysningen. Der er anvendt lavenergi pendler fra kip og skråvæggene er oplyst af 30 LED lamper som generel belysning. Belysningen er i høj grad medvirkende til at understrege rummets karakter og fremhæve den lyse møblering.