Første produktspecifikke EPD for solceller og solcelletag er udstedt

Annonce – Dato 6 jun 2023

Ennogie har fået udstedt den første danske EPD for solceller og solcelletag

Solcelletag-leverandøren Ennogie har opnået og fået udstedt Danmarks første produktspecifikke EPD (miljøvaredeklaration) for solceller og solcelletag.

Selve udstedelsen af EPD’en er kulminationen på et flerårigt samarbejde med NIRAS omkring afdækning af Ennogies klimaaftryk. Og det er et stort skridt i vores positionering på nye danske projekter større end 1.000m2, hvor der fra 1.januar 2023 gælder en række nye klimakrav, som skal begrænse CO2-aftrykket fra nybyggeri. Vi forventer også, at andre ambitiøse aktører tager godt imod EPD’en, både på indhold, men også i forhold til, at vi viser markedet, at vi tager klimaudfordringerne seriøst og gør vores til, at vores kunder kan dokumentere deres klimaaftryk.” Udtaler Ennogies direktør Lars Brøndum Petersen.

Stor efterspørgsel fra aktører i byggebranchen

Over det seneste år har vi oplevet en stigende efterspørgsel efter vores produktspecifikke EPD blandt stort set alle aktører indenfor byggebranchen. Specielt pensionsbranchen fokuserer meget på bæredygtigheden i deres store projekter. Vi har dog også oplevet stor interesse blandt bygherrer, der opfører projekter under 1.000 m2, som allerede er godt i gang med at indstille sig på at disse i den nærmeste fremtid vil blive mødt med samme krav som de store projekter, for på denne måde at fremtidssikre deres byggeprojekter.” Udtaler Ennogies salgschef Kim Andreasen.

De nye krav er en udløber af implementeringen af den nationale strategi for bæredygtigt byggeri og vil blive skærpet løbende frem mod 2030. Der er endnu ikke defineret nye krav hvad angår renoveringer eller transformationsprojekter, udover hvad der ligger i den nuværende, frivillige bæredygtighedsklasse.

Ennogie - Solcelletag

Generiske data kan være problematiske

De generiske data, der findes for tage og solceller, matcher ikke vores solcelletag – som kombinerer de to produkttyper. Derfor har en EPD været en god måde til at kunne dokumentere vores specifikke produkts miljømæssige kvaliteter. Havde vi blot anvendt de tilgængelige generiske data for solceller, havde vores produkt udadtil haft et markant anderledes klimaaftryk, end hvad vores EPD viser. Eksempelvis er solceller estimeret til en levetid på 25 år, hvor vores solcelletag har en estimeret levetid på 50 år. Med EPD’en i hånden kan vi nu vise - fx. arkitekter og andre byggerådgivere, at vores tagløsning præsterer langt bedre end de generiske data, man ellers kan finde på området.” Udtaler Ennogies bæredygtige design ingeniør Sebastian Hornbæk

Udarbejdelsen af en EPD kræver tid og omtanke

Udarbejdelsen af en EPD kræver tid og omtanke

Vi har egentlig talt om bæredygtighed med vores LCA-konsulent i flere år, men startskuddet til selve udarbejdelsen af EPD’en begyndte i starten af 2022 – altså før de nye klimakrav trådte i kraft. Processen med at udvikle EPD’en har været lang – og langt fra snorlige. Dette er især et resultat af, at der ikke fandtes lignende EPD’er at kunne læne sig op ad i processen.” Udtaler Ennogies bæredygtige design ingeniør Sebastian Hornbæk

EPD’en på Ennogies aktive solcellemodul kan findes her
Se Ennogies aktive solcellemodul her

Mere om produktet 130 W aktivt modul

130 W aktivt modul

Ennogies solcelletag har en af de højeste ydeevner på markedet

EPD - 130 W aktivt modul

Referenceprojekter fra Ennogie ApS

Sønderhaven, Brædstrup

Sønderhaven, Brædstrup

Nybygning | Horsens | 90 mio.kr

Nybygning af boligbyggeri m.m. i Horsens med 77 lejligheder på 3 etager . Sel...

Autohuset Nottelmann

Autohuset Nottelmann

Haderslev

Bilhuset har et stort elforbrug, idet de mange kvm udstillingslokaler med sto...

Svinkløv Badehotel

Svinkløv Badehotel

Nybygning | Jammerbugt | 26 mio.kr

Nybygning af hotel/motel i Jammerbugt med 36 lejligheder på 2 etager hvor den...

Boligforeningen FAB

Boligforeningen FAB

Odense

I forbindelse med totalrenoveringen af boligkomplekset Korsløkken i Odense, b...