Don’t mix it! Ansvaret er dit, hvis du mikser stilladselementer

Dato: 10 okt 2019

Sikkerhed er essentielt, når man opstiller og bruger stilladser. Derfor er det altafgørende, at man ikke mikser stilladselementer fra forskellige producenter. Men hvis du gør, så er det på eget ansvar.

Stilladskomponenter fra LayherStilladskomponenter fra Layher har altid Ü-prægningen og godkendelsesnummer. Det er din garanti for sikre komponenter. Foto: Layher.com

Layhers Systemstilladser bliver leveret med en brugsanvisning, der blandt meget andet angiver last- og breddeklasser og retningslinjer for, hvordan stilladset skal samles, så sikkerheden er i orden, og garantien er gældende.

I Danmark er det ikke nødvendigvis ulovligt at mikse elementer fra forskellige producenter af systemstilladser, men ifølge Arbejdstilsynets vejledning på området må man normalt ikke bygge stilladssystemer af forskellige fabrikater og typer sammen. Dog indeholder vejledningen en ’gummi-formulering’, der tillader, at ”der kan dog undtagelsesvis ske en sammenbygning, hvis stilladskomponenterne er åbenbart egnede hertil.”

Systemstillads A + systemstillads B = ny stilladskonstruktion

I realiteten betyder det, at hvis en stilladsopstiller for eksempel mikser Layher-stilladselementer med elementer fra en anden producent, så har opstiller i praksis konstrueret et nyt stilladssystem, som han selv har ansvaret for. Dette ansvar omfatter blandt andet styrke- og stabilitetsberegning, montagevejledninger og garanti i forhold til lejer og brugere af stilladset.

En sammenblanding af elementer fra flere producenter, som hver især er konstrueret ud fra forskellige beregningsgrundlag, kan give udfordringer, når stilladset skal beregnes.

Layhers højkvalitetsprodukter er typegodkendt og vores sammenkoblingsteknologi, ståltyper, det samlede system med mere er gennemtestet og godkendt og verificeret af DIBt (Deutsche Institut für Bautechnick i Berlin). Som det fremgår af Layhers Montagevejledninger, så dækker garantien kun, hvis stilladset udelukkende er konstrueret af Layher-elementer.

3 ting du skal være opmærksom på, hvis du mikser elementer fra Layher med andre producenter:

  • Layhers garanti bortfalder, hvis du mikser Layher-elementer med elementer fra andre producenter af systemstilladser.
  • Der skal foretages helt ny konstruktionsberegning, for eksempel af bygningsingeniør eller bygningskonstruktør med særligt kendskab til beregning af stilladser.
  • Stilladsopstiller har det fulde ansvar for stilladset. 

Layher stillads, systemstillads a og b

Stilladskomponenter fra Layher har altid Ü-prægningen og godkendelsesnummer. Det er din garanti for sikre komponenter.

FÅ NYHEDER OM BYGGEMATERIALER OG
PRODUKTER - DIREKTE I INDBAKKEN

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår