Det gør varmepumper hotte: Miljøvenligt kølemiddel gør dem ekstra grønne

Annonce – Dato 9 Feb 2023

Det gør varmepumper hotte: Miljøvenligt kølemiddel gør dem ekstra grønne

Af Stine Brondbjerg Erichsen

Når danske hjem skal varmes op, er varmepumper ikke kun den mest fornuftige løsning for energiforbruget, men også for den grønne omstilling. Og faktisk er det et miljøvenligt kølemiddel helt inde i selve varmeløsningen, der er med til at give varmepumpen et lavere CO2-aftryk.

Klima er et af de hotte emner i det politiske grundlag for Danmarks regering ’Ansvar for Danmark’. Men hvordan skal vi danskere øge udbygningen af vedvarende energi og bevæge os væk fra fossil opvarmning? Ifølge Peter Aller, der er Head of Product Management Vaillant Nordics, ligger svaret lige for, når regeringen ønsker at ’sikre et stærkt fokus på energieffektivisering af både private hjem, virksomheder og offentlige bygninger’.

”Varmepumper er den mest energieffektive og grønneste løsning, vi har lige nu. Der er nemlig en masse gratis energi at hente i forhold til andre mulige energikilder, for det unikke ved varmepumper er, at de faktisk flerdobler den energi, kunden faktisk betaler for”, fortæller Peter Aller.

Hvor andre energikilder som fx en el-radiator leverer energien 1:1, så får man op til fem gange mere varme igen med en varmepumpe. Det skyldes hele kølekredsløbet, hvor gratis energi optages fra luften og komprimeres til højere tryk og temperatur – på samme måde som et køleskab gør det, altså bare med omvendt fortegn – de danske hjem skal varmes op.

Varmepumper fra Vaillant

Miljøvenligt kølemiddel er hot

Vaillant, der siden sin begyndelse i Tyskland i 1874 har været en af de store spillere inden for varmeløsninger, har som en af de første på markedet taget det miljøvenlige kølemiddel R290 i brug. Siden er andre producenter fulgt efter, og R290 gør en markant forskel for varmepumpers CO2-aftryk.

Ifølge Peter Aller skader kølemidler ikke, så længe de er inde i varmepumper. Men det gør de til gengæld, når de ikke afskaffes korrekt, og derfor er det helt afgørende for klimaet, at de er miljøvenlige.

”Hvis et syntetisk kølemiddel udledes til omgivelserne, så er CO2-udledningen enorm. Udleder du fx et kilo R32-kølemiddel, der ikke er miljøvenligt, så udleder du mere end 600 gange så meget CO2! Fordi vi bruger det naturlige kølemiddel R290, der har en lav GWP-værdi (Global Warming Potential), så er skaden minimal, hvis det udledes, for 1 kilo R290 svarer kun til 3 kilo CO2, og det gør jo en kæmpe forskel i det samlede klimaregnskab”, siger Peter Aller.

Han understreger, at der også findes andre grønne kølemidler, som fx ammoniak og CO2, der passer bedre til andre systemer. Når det kommer til opvarmning af danske huse, er der imidlertid ikke tvivl om, at R290 er den bedste og grønneste løsning.

varmeløsninger fra Vaillant

Nordisk design til kulde, fugt og salt

Det er også brugen af R290-kølemiddel i varmepumper, der gør, at de kan opnå højere temperaturer. Hvor det med traditionelle kølemidler er muligt at opnå ca. 60 grader, er det med R290 i varmepumpen muligt at nå helt op på 75 grader. Samtidig har Vaillants varmepumper, der er udviklet og produceret i Europa, et særligt design, der passer til det nordiske klima:

”Skal du opvarme et hus i Nordsverige, så stiller det nogle krav til varmepumpen. Derfor kan Vaillants varmepumper klare ned til minus 25 graders kulde, og det er ret afgørende i Norden. Samtidig kan de også sættes op i saltholdige områder, og det betyder noget i områder som Vesterhavet, hvor de ellers ville ruste meget hurtigt på grund af saltet i luften”, siger Peter Aller.

Varmepumper er den mest energieffektive og grønneste løsning

Hovedsponsor AF DM i Skills

Varmepumperne – der omdanner energi fra naturlige elementer som jord, vand eller luft – er for alvor kommet ind i varmen i Danmark de seneste år. Ifølge tal fra Energistyrelsen blev der i 2021 solgt 56 procent flere varmepumper end i 2020 og hele fem gange så mange som i 2015. Tendensen forventes at fortsætte for 2023. Og med regeringens klimaplan er det muligt at få offentligt tilskud til at skifte til varmepumpe fra olie, gas, biomasse eller elvarme.

For at varmepumperne skal fungere optimalt, er det dog vigtigt, at de bliver installeret korrekt. Skiftet fra opvarmning med gas til varmepumper kræver nemlig langt mere af fremtidens installatører.

”Det er komplekse installationer, og for, at varmepumperne, som vi leverer, kan yde deres bedste, er det afgørende, at de bliver installeret korrekt. Gaskedler var meget barmhjertige og tilpassede sig. Med en varmepumpe er det derimod vigtigt at vælge det rigtige produkt til det rigtige hus, ligesom valget af rør og andet systemtilbehør har væsentlig betydning for, at varmepumpen fungerer optimalt”, siger Peter Aller.

Derfor vil Vaillant også meget gerne i dialog med fremtidens installatører, og det er en af grundene til, at de er hovedsponsor af DM i Skills, hvor cirka 300 unge fra erhvervsuddannelserne deltog i Danmarksmesterskab i Fredericia fra 2.-4. februar 2023. Her fik deltagerne blandt andet mulighed for at komme helt tæt på varmepumperne, som indgik i nogle af konkurrencerne.

Yderligere information: Head of Product Management Vaillant Nordic, Peter Aller peter@vaillant.com, tlf.: 46160200, www.vaillant.dk

Mere om produktet Varmepumper

Varmepumper

Et miljøvenligt alternativ til den fossile energi

Jordvarmepumpe geoTHERM perform

Jordvarmepumpe geoTHERM perform

Det perfekte valg til store byggeprojekter

Læs mere

Varmepumpe flexoCOMPACT exclusive

Varmepumpe flexoCOMPACT exclusive

Med integreret beholder. Energikilde: jord eller luft til vand

Læs mere

Varmepumpe flexoTHERM exclusive

Varmepumpe flexoTHERM exclusive

Fleksibel varmepumpe – vælg selv energikilde: jord eller luft til vand!

Læs mere

Luft til vand varmepumpe aroTHERM plus

Luft til vand varmepumpe aroTHERM plus

Fremtidssikker teknologi på grund af naturligt kølemiddel

Læs mere

Luft til vand varmepumpe aroTHERM split

Luft til vand varmepumpe aroTHERM split

Fleksibel og optimal varmeløsning for nybyg og renovering

Læs mere

Udendørsenhed aroCOLLECT

Udendørsenhed aroCOLLECT

Udedel til luft til vand varmepumperne flexoTHERM eller flexoCOMPACT

Læs mere

Luft til luft varmepumpe climaVAIR exclusive

Luft til luft varmepumpe climaVAIR exclusive

Klimaanlæg til opvarmning og/eller nedkøling

Læs mere

Luft til luft varmepumpe brochure

Luft til luft varmepumpe brochure

Få det perfekte indeklima med Vaillants klimaanlæg

Læs mere

Jord- & luft til vand varmepumper Brochure

Jord- & luft til vand varmepumper Brochure

Grønne og intelligente varmepumper

Læs mere

geoTHERM perform varmepumper Brochure

geoTHERM perform varmepumper Brochure

Store planer kræver stor ydelse

Læs mere

Luft til vand varmepumper Brochure

Luft til vand varmepumper Brochure

Grøn luft til vand varmepumpe. Et plus i boligen

Læs mere

Luft til vand varmepumpe Brochure

Luft til vand varmepumpe Brochure

Varmekomfort og teknologi, der virker og holder

Læs mere

Den nye produktionslinje aroTHERM plus med naturligt kølemiddel
#WhyWait

#WhyWait

Vi kan alle være med til at gøre noget for miljøet

Læs mere

Køling med Vaillant varmepumpe
Modernisering af varmesystemet med varmepumpe fra Vaillant
Leonards bidrag til klimabeskyttelsen
Mød Per

Mød Per

Mød Per, og hør hans egen beretning om, at få udskiftet sit gamle oliefyr med...

Læs mere

Installation af en aroTHERM plus varmepumpe
Luft til vand varmepumpe aroTHERM plus med monoblok teknologi
Se flere videoer fra Vaillant her
geoTHERM perform

geoTHERM perform

Jordvarmepumpe til større ejendomme og projekter

Læs mere