Almene milliarder kan hente noget af efterslæbet på kloakker og faldstammer

Dato: 15 Apr 2021

Med 30 milliarder afsat til renoveringer af almene boliger, er der en god mulighed for at udbedre nedslidte kloakker og faldstammer.

Med 30 milliarder afsat til renoveringer af almene boliger

Renovering af nedslidte kloakledninger og faldstammer

Prioritér efterslæbet på nedslidte kloakledninger og faldstammer. Sådan lyder meldingen fra blandt andet entreprenøren Per Aarsleff og Silberg Rådgivende Ingeniører i en pressemeddelelse. En stor del af midlerne til renoveringer i den almene boligsektor er nemlig allokeret til boliger opført i perioden mellem 1945-1959 og mellem 1960-1974. Derfor er der stor risiko for at både kloakker og faldstammer er ekstremt nedslidte.


Vi forudser en ekstrem travl tid med renovering”Vi forudser en ekstrem travl tid med renovering og fornyelse af afløbssystemer de kommende år. Vi forventer, at både kloakker og faldstammer indgår som en naturlig del af renoveringsløsningerne i de almennyttige boliger. Det gør vi, fordi der er millionbesparelser at hente, hvis de renoveres inden de falder helt sammen”, forklarer regionschef hos Aarsleff Rørteknik Peter Kim Pedersen.

Han peger endvidere på de ekstreme nedbørsmængder, som vi oplever i Danmark nu og i fremtiden. Hvis ikke kloakker og faldstammer er intakte, så kan det føre til fugtskader og derved også gå hårdt ud over bygningerne og klimaet i lejlighederne.

Millionbesparelser via vedligehold

Hos Silberg Rådgivende Ingeniører peger Peter Silberg på, at når eksempelvis udearealer og grønne områder skal etableres i forbindelse med renoveringerne, er det essentielt, at kloakkerne også bliver TV-inspiceret og får udarbejdet planer for vedligeholdelse og fornyelse, så man får overblik over kloakkernes tilstand.
”Det er ingen hemmelighed, at mange af kloakkerne under de almene boligblokke er i meget dårlig stand, og der bliver brugt mange penge på akutte skader og æstetiske tiltag”, forklarer Peter Silberg.

Strømpeforing

Han ser store potentielle millionbesparelser for boligforeningerne i forhold til at udbedre akutte skader og bekæmpe rotteproblemer. Det er der råd for.
”I dag er det muligt at undgå at grave op, når der skal renoveres kloakker. Hvis skaderne opdages i tide, er der mulighed for at minimere renoveringsomkostningerne ved brug af strømpeforing, specielt hvor kloakken ligger inde under bygninger eller ligger meget dybt”, forklarer Peter Silberg, der mener, TV-inspektion er hele fundamentet for det videre forløb i forbindelse med renoveringen. Præcise oplysninger giver nemlig pote.

100 års levetid

Hos Aarsleff Rørteknik peger Peter Kim Pedersen samtidig på, at strømpeforingsteknologien er videreudviklet, så det de seneste 10 år også har været muligt at strømpefore faldstammer. Herved undgår man traditionel udskiftning af slidte faldstammer og de mange gener, der følger med. Faldstammer kan strømpefores indvendigt uden at gulve, vægge og lofter skal hugges op og strømpeforingen har en levetid på op til 100 år.
”Derfor er det jo oplagt, at de almene boliger også får efterset faldstammerne, så de ikke ruster og bliver utætte, hvilket kan medføre fugtskader, lugtgener og dårligt indeklima. Det vil så betyde, at lejlighederne i løbet af kort tid igen skal renoveres”, siger Peter Kim Pedersen.

Læs mere om faldstammefornyelse her.

Yderligere information: https://aarsleffpipe.dk/, tlf. 8744 2222.

Referenceprojekter fra Per Aarsleff A/S

Søndervangen Afd. 24

Søndervangen Afd. 24

Anlægsarbejde | Aarhus | 93 Mio.Kr

Anlægsarbejde af boligblokke i Aarhus med 144 lejligheder på 3 etager . Selve...

Langkærparken i Aarhus

Langkærparken i Aarhus

Udv.renovering | Aarhus | 471 Mio.kr

Udv.renovering af energi optimering/renove i Aarhus med 862 lejligheder på 3 ...

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår