Tropefisk på land

Annonce – Dato 28 sep 2017

Sandwichpaneler til Danmarks første landbaserede opdrætsanlæg

Tropefisk på land

Tropefisk på land

Sandwichpaneler til Danmarks første landbaserede opdrætsanlæg

Sashimi Royal A/S åbner Danmarks første landbaserede opdrætsanlæg til varmtvandsfisk. Rammerne er et stort cirkelformet betonbassin, inddelt i sektioner inde i et rektangel, der er bygget op af facadepaneler og med tag i trapezprofilerede stålelementer fra Tata Steel.

Bygningen står så at sige på stranden på et lejet areal, der hører til Hanstholm Havn. Ved at anvende Tata Steels sandwichpaneler har entreprenøren, Gråkjær A/S i Holstebro, kunnet gøre sig færdig både indvendigt og udvendigt i én arbejdsgang. Bygningen kunne således blive lukket af på kort tid, hvilket var nødvendigt i det barske og stormfulde miljø.

I bassinerne skal tropefisken kingfish svømme rundt et års tid og vokse sig stor, før den slagtes som råvare til det voksende marked for sushi. Vandet er Vesterhavet, der gennem et dræn og en brønd pumpes op, blandes med ferskvand, iltes og opvarmes til 22 grader.

I det hjørne af bygningen, som rummer administration, teknik og velfærdsfaciliteter til medarbejderne, er panelerne beklædt med malet gips. Panelerne er 100 millimeter tykke, og isoleringsmaterialet er PIR-skum, der har ekstra god isoleringsevne, bortset fra administrationsdelen, hvor brandhensyn foreskrev mineraluld.

Vægpanelerne er i 4,20 meters længde, og de blev fastgjort direkte i stålspærene. Højprofilerne til taget blev leveret i længder på 13,20 meter. Fordelen ved højprofilerne er, at man opnår en stabiliserende skivevirkning, når først de er skruet på.

Sashimi Royals landbaserede opdrætsanlæg er et projekt til knap 100 millioner kroner, men det er kun begyndelsen. Tre tilsvarende anlæg er der afsat plads til på stranden. Gråkjær har udelukkende positive erfaringer med produkterne fra Tata Steel, så der er udsigt til genvalg til materialeleverandøren.

Fakta:

  • Sashimi Royal A/S, Hanstholm
  • Tagprofiler er indvendigt i RAL 9002
  • Vægpaneler: Hvid, RAL 9010 inde / RAL 9007 Cesar ude
  • Projekt: I alt 2800 kvadratmeter