Annonce – Dato 3 sep 2024
Konstruktionsdesign rummer store muligheder for CO2-optimering af stålkonstruktioner. Et gennemtænkt design sparer bygherrer for markante mængder CO2 i byggeriets klimaregnskab.
Give Steel har afdelinger i både Danmark og Polen, der kan hjælpe med at optimere konstruktionsdesignet, så stålkonstruktionerne har så lille et CO2-aftryk som muligt.
Der er to væsentlige måder, man kan sænke CO2-aftrykket på en stålkonstruktion:
Når en bygnings konstruktionsdesign skal optimeres, er kunsten at udnytte stålets styrke maksimalt i bygningens design, så tonnagen til den specifikke bygningskonstruktion minimeres.
Det er en kompleks ingeniørøvelse, der ofte kræver stålspecialister og designere med særlig erfaring i netop denne disciplin. Derfor arbejder Give Steels ingeniører tæt sammen med såvel rådgivere som bygherrer for at sikre så klimavenlige konstruktionsprincipper som muligt. Det skaber markante CO2-besparelser på såvel simple stålkonstruktioner som mere komplekse byggerier.
Eksempel 1:
Diagonalerne i et klassisk gitterspær består af rørprofiler, men kan også designes med H-profiler, der som standard har en langt højere skrotprocent. På den måde sænkes CO2-belastningen fra den samlede konstruktion – også selvom man i konstruktionen typisk vil ende med at bruge mere stål.
Illustration 1: Gitterspær med H-profiler som diagonaler øger spærrets vægt, men minimerer CO2-aftrykket. I dette eksempel sænkede Give Steel CO2-aftrykket med 11 procent trods øget tonnage.
Eksempel 2:
Designoptimering kan også laves ved at udskifte standardprofiler med opsvejste profiler. På den måde fastholdes bygningens ydre profil, men kropstykkelsen af pladerne kan reduceres markant og også flangestørrelsen kan reduceres en smule.
I praksis svejser man plader sammen, der er tyndere end standardprofilerne. Således reduceres tonnagen og CO2-aftrykket - på trods af både svejseproces, og at standardprofiler har en højere skrotprocent end stålplader.
Illustration 2: Dette projekt er oprindelig projekteret med standardprofiler. Hos Give Steel optimerede ingeniørerne ved at specialdesigne profiler, der består af sammensvejste plader med mindre tykkelse og dermed sparer CO2. Designændringen skabte en CO2-besparelse på 51%.
Eksempel 3:
Et klassisk eksempel på CO2-optimering er opsvejste stålrammer. Princippet har i mange år været brugt til simple byggerier for at reducere tonnage og dermed omkostninger. I dag er CO2-besparelsen også et vigtigt argument for at bruge opsvejste konstruktionsprincipper.
Illustration 3: I eksemplet her ser man, hvad der sker, hvis der skiftes fra standardprofiler til opsvejste, kileformede konstruktioner. På den måde kan man sænke tonnagen og dermed CO2-aftrykket markant.
De tre viste principper er blot eksempler på konstruktionsprincipper, der reducerer bygningens CO2-aftryk.
Hos Give Steel foregår alle designoptimeringer i tæt dialog med såvel rådgivere, entreprenører og bygherrer. Den tværgående dialog rummer store muligheder for markante CO2-optimeringer af bygningens stålkonstruktion. Det kræver blot tidlig involvering af Give Steel som leverandør - og et tæt samarbejde, partnerne imellem.
Vil du give din konstruktion et CO2-tjek, så skriv til info@givesteel.com eller ring +45 75 73 12 18. Du kan også læse mere på www.givesteel.com.