Climate Planet på COP23 klimatopmødet i Bonn

Dato: 7 Dec 2017

Spektakulær visualisering af jorden og dens klimaudvikling

Climate Planet på COP23 klimatopmødet i Bonn

Climate Planet på COP23 klimatopmødet i Bonn

Spektakulær visualisering af jorden og dens klimaudvikling

På det nyligt overståede COP23 klimatopmøde i Bonn kunne man opleve den gigantiske Climate Planet, der visualiserer jorden set fra rummet og dens klimaudvikling. Konstruktionen blev oprindeligt opført på havnen i Aarhus i forbindelse med udnævnelsen til Europæisk Kulturhovedstad i 2017, og i september og oktober måned i år var den også opstillet på Rådhuspladsen i København. Den helt unikke konstruktion har alle steder dannet rammen om afholdelse af forskellige events, da den giver optimale muligheder for at skabe den rette stemning og atmosfære.

Jorden i real time

I globussens sorte indre kan man bl.a. opleve real-time visualisering af jordens klimaforandringer gennem millioner af år. Indeni den store globus er der nemlig ophængt en stor kugle med en diameter på 4 m, hvorpå der visualiseres vejrdata fra hele kloden. På basis af vejrdata, indsamlet siden 1905, vises Jordens klimaudvikling siden dengang og videre ud i fremtiden, hvis vi fortsætter vores nuværende udvikling. Der er plads til ca. 300 tilhørere, som alle får en meget intens og intim billed- og lydoplevelse.

Der pågår nu forhandlinger om fremtidige opstillinger og events rundt om i Europa i de kommende år.

3D-modelleringen

Skabelsen af konstruktionen er unik. I forbindelse med konceptudviklingen af Climate Planet har 3D-modelleringen nemlig været afgørende for udførelse af beregninger og produktionsgrundlag for stål, aluminium og PVC-dug. Climate Planet-konstruktionen er 24 meter i diameter og 19,9 meter høj - lige så høj som en 5-etagers bygning. Overfladen er udført i PVC-dug, og den viser en tro kopi af Jorden. Konstruktionen er opbygget af samme type rig-systemer og teltdug, som store udendørs scenekonstruktioner.

Krav til præcision

”En kuglerund globus med en diameter på 24 meter er principielt en simpel geometrisk konstruktion. Men da kugle-konstruktionen er opbygget af et stort antal komponenter, som skal kunne samles og skilles ad, så stilles der meget høje krav til præcision i fremstillingen. Det er opnået ved en 100 procent komplet modellering af samtlige komponenter, hvilket har givet mulighed for at identificere bl.a. de krævede produktionstolerancer til de enkelte komponenter”, siger Knud Hjortflod Nielsen fra 3D Structural Design ApS og fortsætter:
”I dette tilfælde har vi anvendt Tekla Structures til konstruktions-modellering af stål, aluminium, ballast og PVC-dug, og der er udarbejdet komplette produktionsgrundlag for krumme aluminium-elementer, stålkonstruktioner, ballast og dobbeltkrumme PVC-overflader.”

Behov for visualisering

FEM-programmet RFEM er blevet anvendt til udførelse af de statiske beregninger for aluminium- og stålkonstruktionen, og desuden er der udført beregninger af tyngdepunkter, løfteanalyser m.m.
Hele konstruktionen er beregnet efter både danske, europæiske og amerikanske normer, og konstruktionen er TÜV-godkendt for anvendelse i hele Europa.
”Konceptudvikling medfører et stort behov for visualiseringer undervejs i processen, og desuden har der løbende været udveksling af modeller med forskellige medprojekterende og underleverandører.
Med et projekt af denne karakter, hvor fokus i høj grad er på det visuelle og færdige produkt, er det uhyre vigtigt at der til enhver tid findes en komplet og opdateret 3D-model, som bl.a. giver mulighed for at udvikle og afprøve nye ideer til konstruktionen. Og med anvendelse af de rigtige 3D-værktøjer kan dette arbejde forløbe hurtigt og præcist i samarbejde med et antal involverede kreative partnere og leverandører”,
siger Knud Hjortflod Nielsen.

Se mere på www.3D-sd.dk

FÅ NYHEDER OM BYGGEMATERIALER OG
PRODUKTER - DIREKTE I INDBAKKEN

Virksomhedens politik for datahåndtering, integritet og cookies

Du accepterer, at vi indsamler data, når du besøger vores hjemmeside og benytter vores serviceydelser. I vores integritetspolitik forklarer vi, hvilke data vi indsamler, hvorfor vi indsamler dem, og hvad vi bruger dem til.
Læs mere...

OK, jeg forstår