Beboere i Grønnegården har testet MicroVent

Annonce – Dato 12 jan 2017

Lejlighedsbeboere fik bedre indeklima og høj komfort med rørløs ventilation

Beboere i Grønnegården har testet MicroVent

Beboere i Grønnegården har testet MicroVent

Lejlighedsbeboere fik bedre indeklima og høj komfort med rørløs ventilation.

Mange etageboliger fra 1960’erne og 70’erne har nu brug for gennemgribende renovering og energioptimering. Mekanisk ventilation med varmegenvinding er ifølge BR15 et krav, når denne type boliger renoveres, og det kan give arkitekter og bygherrer mange grå hår. Det er nemlig både dyrt og besværligt at installere traditionel, rørført ventilation i eksisterende lejligheder.

Ventilation uden støj og træk

Det ved man hos Hasseris Boligselskab, som i løbet af de seneste år har gennemført en omfattende modernisering af deres afdeling Grønnegården i Hasseris. Inden projektet gik i gang, valgte man derfor at teste det rørløse mikroventilationssystem MicroVent i en af boligforeningens lejligheder.

- MicroVent-enhederne er relativt billige at etablere anlægsmæssigt, og varmegenvindingsgraden er forbavsende stor, så længe emhætte ikke kører forceret. Betænkelighederne med MicroVent-enhederne var, om de var tilstrækkelig støjsvage – især ved montage i et soveværelse – og dels om man kunne stole på fabrikantens forsikringer om, at de ikke gav trækgener, udtalte Leo Helmer, ingeniør hos projektets totalrådgiver Kærsgaard & Andersen A/S, i forbindelse med prøveopsætningen.

MicroVent, som har en varmegenvinding på 85 procent, blev installeret i stuen og soveværelset og kørte i tre uger, hvorefter ventilationen blev slukket, for at kunne måle forskellen med og uden ventilation. Det fik dog lejlighedens beboere til at bede om at få ventilationen startet igen.

- Vi mener, at den bedste ventilation er den, der høres, ses og mærkes mindst muligt. Derfor er vi rigtig glade for, at beboerne kunne mærke en positiv forskel på indeklimaet helt uden at være generet af ventilationen, siger Kim Friis Vedøe, bygningskonstruktør og salgschef i InVentilate, der udvikler og producerer MicroVent.

Billig i anlæg og drift

Da MicroVent havde kørt i lejligheden i et år, besøgte Leo Helmer igen beboerne. Familien kunne fortælle, at de hverken havde oplevet støjgener eller træk – ikke engang i blæsevejr – og at ventilationen om sommeren havde kølet lejligheden ned på en behagelig måde.

- Datteren havde heller ikke oplevet trækgener, selvom hendes seng stod lige nedenunder MicroVent-enheden, siger Leo Helmer, som dermed kunne give beboernes anbefaling videre:

- Beboerne mente generelt, at ventilationssystemet virkede udmærket, og at man sagtens kunne anvende systemet i den kommende renovering.

Fordi MicroVent installeres uden rør er anlægsprisen 50 procent billigere end for central rørført ventilation. Desuden bruger MicroVent 85 procent mindre energi, fordi luften kun skal flyttes meget kort. Både ved renovering og nybyggeri giver MicroVent derfor mærkbare besparelser på både anlægs- og driftsbudgettet.

I løbet af 2015-16 er MicroVent blevet installeret i 135 lejligheder i Grønnegården.