3D-modellering af bærende konstruktioner

Dato: 10 Aug 2017

En 3D-model har først fuld værdi når den er 100% detaljeret

3D-modellering af bærende konstruktioner

3D-modellering af bærende konstruktioner

En 3D-model har først fuld værdi når den er 100% detaljeret

Byggeprojekters samlede økonomi afhænger i høj grad af projekteringens detaljeringsgrad. Derfor er det hos 3D Structural Design en klar ambition, at alt skal være detaljeret til mindste detalje inden produktionen sættes i gang.

Firmaprofil

3D Structural Design er et rådgivende ingeniørfirma, som har udført 3D-modellering af bærende konstruktioner i mere end 20 år. De så helt fra starten de store muligheder og fordele ved at samkøre beregninger og komplette produktionsmodeller i 3D, og arbejder løbende på at videreudvikle disse kompetencer til fordel for kunderne. 3D Structural Design udfører alt fra traditionel ingeniørrådgivning til specialarbejder for entreprenører og især stålentreprenører.

Modelopbygning

Arbejdet går primært ud på at opbygge og sammensætte digitale og komplette 3D-modeller af byggeprojekter. Modellerne opbygges løbende gennem projekteringen, og der bliver gradvis tilføjet mere detaljering og mere information, dels via egen projektering og dels via kommunikation med de øvrige involverede parter.

I hele forløbet bliver 3D-modellen brugt som omdrejningspunkt i forbindelse med projektgranskning og afklaring, og det uanset om det er en enkel trappe eller en konstruktion med mere kompleks geometri. Med anvendelse af en 3D-model er det hurtigt at definere grænsefladerne mellem forskellige discipliner, og på den måde få fokuseret på – og få løst - eventuelle konflikter og mangler før selve produktet bliver sendt i produktion. Men det stiller også en række krav til 3D-modellen.

Krav til modellen

Alting skal ikke bare være rigtigt og fuldt detaljeret, - det skal være 110 procent rigtigt i forhold til, hvad der er forventet fra alle involverede leverandører. Alle skal være enige, og det kan være en udfordring, da det kan tage lang tid at få alle involverede parter til at efterse og godkende hver enkelt detalje.

Projekteringstiden er som regel en afgørende faktor, og derfor er en hurtig og præcis kommunikation med alle parter meget vigtig. Den detaljerede 3D-model er det centrale midtpunkt for al kommunikation med de øvrige involverede aktører i et projekteringsforløb. Al kommunikation går typisk gennem firmaet, som til sidst kommer til at stå med den færdige 3D-model.

Alle størrelser opgaver

3D Structural Design løser både små og store opgaver, og med de beregnings- og modelleringsværktøjer, de anvender i dag, kan de håndtere alle størrelser projekter. Udfordringerne kan ligge i en kompleks geometri som f.eks. dobbeltkrumme konstruktioner, men det kan også være store og langvarige projekter, som kræver en minutiøs planlægning i tæt samarbejde med entreprenører og værksteder.

Den billige løsning kan blive dyr

I de senere år har der i Danmark været en tendens til at fokusere på billig projektering og produktion i andre lande. Dette kan dog medføre, at kommunikationen mellem de involverede parter og leverandører vanskeliggøres. Det kan derfor ende med at have den modsatte effekt af det forventede, og den totale projekteringsomkostning kan måske endda blive dyrere i den sidste ende.

Billederne viser dele af jernbanebro TP30 ved Vallensbæk. Produktionsmodeller af stål og beton/armering er udført af henholdsvis 3D Structural Design og CN3

Se mere på www.3D-sd.dk

FÅ NYHEDER OM BYGGEMATERIALER OG
PRODUKTER - DIREKTE I INDBAKKEN